Wie weet zit nu horizontaal deze blog te lezen achter je computer of lig je op de bank te luieren en verticaal te lezen? Onbewust heb je die keuze gemaakt om dat op die manier te doen en daar is niks mis mee. Zo is je keus als het op raamdecoratie aankomt wat bewuster vermoeden we. Ga je voor horizontale jaloezieën of trekken verticale lamellen meer je aandacht? De keuze is enorm als het daarop aankomt, maar laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van horizontaal versus verticaal.

De horizontale raamdecoratie

Horizontale raamdecoratie is er in vele varianten. Hierbij kun je denken aan jaloezieën die op hun beurt weer in meerdere stijlen en materialen beschikbaar zijn. Hout, aluminium en het bekende materiaal pvc. Ook gordijnen zie je steeds vaker horizontaal voorbijkomen. Rolgordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen zijn allemaal horizontaal. De voordelen aan deze stijl van raamdecoratie zijn er genoeg. Zo sluit horizontale raamdecoratie strakker aan op je raam en zorgt op die manier voor meer isolatie en privacy wanneer je dat nodig hebt. Ook werkt het geluiddempend wat ook een voordeel is als je graag muziek luistert. Ook bepaal je makkelijker de hoeveelheid licht door middel van het draaisysteem of optreksysteem wat horizontale raamdecoratie heeft. Je kunt wat meer spelen met het licht op die manier. Ook een mooie bijkomstigheid is dat horizontale raambekleding vaak wat strakker is weggewerkt en netter oogt.

Wel kleven er ook nadelen aan horizontale raamdecoratie. Zo zijn ze lastiger schoon te maken en worden ze sneller vuil. Houten jaloezieën hebben van tijd tot tijd meer onderhoud nodig met olie en eventueel wat lak.

De verticale raamdecoratie

Wat valt er zoal onder verticale raamdecoratie zul je denken? De klassieke gordijnen zijn verticaal en in elk huishouden vast wel eens aanwezig geweest. Lamellen zijn ook verticaal te verkrijgen en kunnen met goed recht een bekende raamdecoratie genoemd worden.

En wat zijn zoal de voordelen van verticale raamdecoratie? Om te beginnen zijn ze stijlvol. Gordijnen geven je die huiselijke uitstraling waar je naar op zoek kan zijn en lamellen geven je het idee dat je raam groter is door hun verticale positie. Ook zijn beide soorten raamdecoratie makkelijk schoon te houden en worden ze minder snel vies. Gordijnen zijn makkelijk af te halen om ze te wassen en verticale lamellen makkelijk los te halen om ze schoon te maken. Gordijnen zijn beschikbaar in alle kleuren die je kunt bedenken en passen op die manier in elk stijl interieur. Ook qua stof zijn ze te verkrijgen in meerdere varianten zoals verduisterend of lichtdoorlatend.

Een aantal nadelen zijn er ook te vinden voor beide raamdecoraties. Zo zijn lamellen gevoelig voor wind die ervoor kan zorgen dat je zo nu en dan een straal licht binnenkrijgen en klapperen ze door de wind weleens tegen elkaar. Gordijnen zijn niet optimaal als het op naadloze sluiting aankomt en willen bij een lichte stof ook windgevoelig zijn en wapperen. Mocht je er toch niet uitkomen na alle voordelen en nadelen te hebben afgewogen voor jezelf, kijk dan eens op ilumio.nl. Een bedrijf wat zich specialiseert in raamdecoratie en inspiratie voor deze blog.

Wij wensen je veel shopplezier en geniet van je nieuwe raamdecoratie!