Waar en hoe berg jij je sjoelbak op? Meestal staat dit 2 meter lange gevaarte op zolder, of erger nog, hij ligt. En wat is er dan vervelender dat je ‘m weer eens van zijn oude vertrouwde plek haalt er erachter komt dat het hout van je sjoelbak is kromgetrokken. Of je schuift de eerste sjoelstenen over de bak en ze komen niet ver genoeg meer. Het glijden behoort tot het verleden.

Raak in elk geval niet in paniek, want hier volgen een aantal handige tips, waarbij je de sjoelbak op de juiste manier kunt onderhouden.

Bijna alle sjoelbakken zijn gemaakt van hout. Hout is een natuurlijk materiaal en hout werkt. Het materiaal zet uit en krimpt bij temperatuurwisselingen. Het is dus belangrijk dat je de bak net zo behandelt als andere producten die van hout zijn gemaakt.

Zorg ervoor dat je een sjoelbak opbergt op een plaats die niet te koud of niet te warm is. Waar weinig temperatuur schommelingen zijn. Dit voorkomt dat je sjoelbak krom trekt.

En als je je sjoelbak opbergt, zorg er dan ook altijd voor, dat je ‘m neerzet, in plaats van neerlegt. Hoe moet je ‘m neerzetten? Met de kant van de poortjes naar beneden, daar waar de sjoelschijven worden opgeborgen.

Je weet ongetwijfeld wat er gebeurt als hout in aanraking komt met vocht. Het hout neemt het vocht op en zal bol gaan staan en ook kromtrekken. Ditzelfde geldt voor een sjoelbak. Vermijd dus vochtige ruimtes om je bak op te bergen.

Wat kun je wel doen? Om een sjoelbak te beschermen, zijn er speciale sjoelbakhoezen te koop. Die houden vocht, stof en vuil op afstand en zo blijft hij langer mooi en gaat hij langer mee

Wat moet je vooral niet doen? Maak de sjoelbak nooit schoon met een schoonmaakmiddel.

Dan nog iets: als je een sjoelbak koopt, dan is deze niet zo glad als je oude sjoelbak. Dat geeft niet en is logisch. De sjoelstenen hebben er bij je oude bak voor gezorgd dat het speelveld als het ware gepolijst is, door het vele schuiven. Veel sjoelen zal de sjoelbak dus sneller glad maken.

En hoe krijg je ‘m nog meer gladder? Als het speelveld van je sjoelbak na verloop van tijd toch weer wat stroever wordt, zijn er meerdere manieren waarop je ‘m weer glad maakt:

  • Met meubelspray. Niet teveel, anders wordt de bak en de stenen te vet en gaan ze plakken.
  • Fijn vogelzand.