Is het je ook opgevallen dat je de laatste tijd steeds vaker spellen, video’s, apps en advertenties tegenkomt die virtual reality bevatten? Virtual reality is upcoming en hoe! Naar verwachting zullen steeds meer processen beïnvloed worden door VR in positieve zin. We hebben een paar leuke ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet! Lees snel verder.

VR om van angsten af te komen

Wanneer je last hebt van angsten kan virtual reality de uitkomst bieden. Hoe dat kan? Als jij al jarenlang een grote angst hebt voor hoogtes, dan kun je kijken naar de mogelijkheid voor een VR sessie die ontwikkeld is om je van deze angst af te helpen. Zo zijn er apps die een simulatie weergeven waarbij het lijkt alsof je op een hoog gebouw staat, met allemaal andere gebouwen om je heen. Hoogstwaarschijnlijk zul je de angst meteen ervaren. In zo’n situatie heb je de tijd om met de angst te leren omgaan. Dit kan erg handig zijn wanneer het doel is dat je eens een hoog gebouw bezoekt om van je angst af te komen. Je kunt in een later stadium tijdens zo’n sessie de opdracht krijgen om over een balk heen te lopen tussen twee wolkenkrabbers. Het voelt enorm echt wanneer je over de balk heen loopt en je ervaart dan ook echt de angst dat je zult vallen. Wanneer je een VR-bril op hebt lijkt het dan ook een reële angst terwijl je weet dat je je niet in die situatie bevindt. Zo’n zelfde proces kun je ervaren als het gaat om andere angsten, denk aan clowns, insecten of bijvoorbeeld de tandarts. 

VR in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven kan virtual reality toegepast worden. Zo worden er tegenwoordig trainingen gegeven waar VR deel van uitmaakt. Zo kun je een 360 video laten maken die het mogelijk maakt om rondleidingen te kunnen geven of bijvoorbeeld veiligheidsinformatie te kunnen verstrekken. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om op een interactieve manier aan de slag te gaan met VR in de vorm van trainingen. Zo kunnen artsen of automonteurs op een veilige wijze handelingen oefenen. Virtual reality trainingen kunnen voor hogere testscores zorgen omdat je door de praktische handelingen de informatie beter kunt onthouden. Daarnaast zal de actieve houding die je nodig hebt als je een training doet ervoor zorgen dat leerlingen beter betrokken zijn. Een ander voordeel is dat een training op basis van VR voor grotere groepen erg kosteneffectief is vergeleken met klassikale lessen. De mogelijkheden zijn eindeloos!